Обедината Македонска Дијаспора во Шведска

Обединетата македонска дијаспора (ОМД) како една од најголемите организации која ги претставува правата и интересите на македонската дијаспора ширум светот со воодушевување го најавува отворањето на Шведска!По тој повод ни претставува задоволство да Ве поканиме Вас и членовите на македонското здружение „Даме Груев“ од Стокхолм на настанот за професионално вмрежување на македонците […]

Друштвото Даме Груев слави 40 години постоење

Почитувани, Македонското здружение Даме Груев од Стокхолм, гордо и достоинствено слави 40 години постоење. Toa не е само бројка, туку е една временска рамка во која се случиле многу нешта, временска рамка низ која поминале многу генерации, оставајќи дел од својот живот и биле сведоци на растот и развојот на […]

Активности на друштвото за 2023 година

Почитувани членови, На нашиот последен состанок кој се одржа на 3. Март 2023 год, меѓу останатото ја усвоивме и предложената работна програма за оваа 2023 година и истата изгледа вака: Состаноци на Управниот Одбор: – Еден состанок секоја прва среда во месецот Учиме Македонски: – Продолжување на наставата започната во […]

Нови правила од 1 јуни за оние кои аплицираат за работна дозвола

Риксдаген (Собранието) донесе одлука за неколку регулативни измени со цел да ги стимулира и зацврсти условите за престој на лицата со работни дозволи. Новите правила стапуваат на сила на 1 јуни 2022 година и ги засегаат речиси сите што аплицираат за престој со работна дозвола. Новите правила, меѓу другото, значат […]

Соработката со АБФ продолжува

Управниот Одбор на здружението Даме Груев на својот последен состанок, меѓу другото донесе одлука за продолжување на нашата соработка со АБФ. АБФ може и сака да помага во многу области во нашето само организирање, како на пр студии, кружоци, педагошки предавања и сл. Во изминатава година, покрај сите по тешкотии […]

Почитувани членови на Македонското здружение Даме Груев Стокхолм

На последниот состанок на Управниот Одбор беше потврдена соработката со АБФ Стокхолм, а се одлучи истата да продолжи и се прошири со нови содржини и активности. За остварување на она што сме го планирале потребно ни е вашето учество, па затоа ве повикуваме да го погледнете нашиот план и програм […]

Право и форми на настава по мајчин јазик

Наставата по мајчин јазик на учениците со мајчин јазик различен од шведскиот, им дава право да го изучуваат својот мајчин јазик како наставен предмет во училиштето. Овде ќе ви ги претставиме сите потребни информации за се што е поврзано за наставата по мајчин јазик. Едно предавање во соработка со АБФ Стокхолм […]